Een Duurzaam Dilemma voor Webshops

Houd je bezorgingen gratis? En hoe beperk je het aantal retourzendingen? Moet je als webshop de klant bewustmaken van de impact op het milieu van zijn of haar bezorging en het duurzaam maken? Het zijn vraagstukken waar steeds meer webwinkels mee kampen.

Met name in de kledingindustrie worden er online soms meer dan de helft aan bestelling retour gestuurd. Het zorgt bij grote en kleine webwinkels voor financiële en logistieke uitdagingen en met name de kleinere webwinkels zien zich dan ook genoodzaakt een vergoeding voor retourzendingen te vragen.

Het probleem is echter dat een meerderheid van de Nederlandse online shoppers zowel gratis bezorgen als gratis retourneren als essentiële onderdelen beschouwd bij het bestellen van een product in een webshop. We blijven Nederlanders, want het is voor ons belangrijker dat iets gratis is dan dat het snel wordt geleverd of dat de retourzending snel wordt verwerkt. Het is een dilemma voor webshops.

Een van de grote namen in de sector, het Duitse bedrijf Zalando, dat bezorgen en retourneren nog steeds gratis aanbiedt, gaat retourzendingen laten bewaren en verwerken bij hun logistieke dienstverleners, PostNL en DHL Parcel. Zo kunnen producten sneller weer verwerkt en verkocht worden: volgens het bedrijf wordt 97 procent van hun retourzendingen namelijk weer via Zalando verkocht.

Lees hier meer over het grote retourprobleem van webshops:

Het grote retourprobleem: wat kunnen webshops doen

Ook Een Duurzaam Probleem

Een bezorging vanuit het buitenland, of een retour van een klein pakketje: er moet transport en logistiek aan te pas komen en dat zorgt voor CO2-uitstoot. Bezorgen en retourneren is hoe dan ook niet duurzaam en gezien de grote populariteit van webwinkels wordt er steeds meer gekeken naar initiatieven om dit onderdeel van de e-commerce te verduurzamen.

Branchevereniging Thuiswinkel.org heeft het voortouw genomen en richtlijnen opgesteld voor in 2022: er moet dan 10 procent minder lucht in de pakketjes van Nederlandse webwinkels zitten. In de verdere toekomst moet verpakkingsmateriaal zelfs helemaal worden weggelaten.

Volgens de branchevereniging verpakt namelijk 75 procent van de webshops in Nederland hun producten in kartonnen dozen, waarbij vaak de helft gevuld is met lucht. Dit zorgt ervoor dat er minder pakketjes mee kunnen in een vrachtwagen, waardoor de CO2-uitstoot per bezorgd product hoger ligt. Hoe minder lucht en dus hoe hoger de verpakkingsdichtheid, hoe duurzamer de bezorging, is het idee van Thuiswinkel.org.

Andere start-ups experimenteren steeds meer met ophaalpunten en duurzaam verpakkingsmateriaal. Eerder schreef Webwinkelservice.eu hier al over, over herbruikbare verpakkingsenveloppen en verpakkingsmateriaal van biologisch afbreekbare schuimkorrels.

Steeds meer initiatieven voor duurzaam verpakkingsmateriaal