‘Weg Met Goedkope Pakketjes Uit China’

Een derde van alle aankopen die bij buitenlandse webshops worden gedaan door Nederlanders, worden gedaan bij webshops uit China. Verzendkosten voor een pakketje van een Chinese webwinkel zijn gratis, omdat het land toen deze afspraken gemaakt werden nog te boek stond als ontwikkelingsland. Maar met die afspraken moet het nu afgelopen zijn, vindt de VVD.

Uit onderzoek van Thuiswinkel.org blijkt dat vorig jaar vijf miljoen Nederlanders online kochten in het buitenland – 1,2 miljoen meer dan in 2012. Daarbij werd 32 procent meer uitgegeven dan het jaar ervoor, namelijk 880 miljoen euro. Een derde van die bestellingen en dus dat bedrag gingen naar Chinese webwinkels. Vooral kleinere bestellingen worden geplaatst bij Chinese webwinkels, om douanekosten, BTW en bij hoge bedragen invoerrechten te voorkomen.

Onder aanvoering van webshopgigant AliExpress hebben Chinese webwinkels dus de Europese markt veroverd. Maar is dat anno 2019 nog wel zo redelijk? De VVD vindt van niet. De regeringspartij vindt dat China te goedkoop kan verzenden naar Nederland – over pakketjes vanuit China worden namelijk geen verzendkosten gerekend, terwijl dat omgekeerd wel het geval is. Het betekent oneerlijke concurrentie voor Nederlandse webshops, zegt de VVD.

Lees hier meer over e-commerce in Latijns-Amerika:

Nergens groeit e-commerce harder dan in Latijns-Amerika

Waarom Bestellen Vanuit China Zo Goedkoop Is

Via de Universal Postal Union (UPU) werden er jaren geleden afspraken gemaakt over tarieven voor postverkeer tussen landen. China had toen de status van “ontwikkelingsland”, wat betekende dat ze er een voordelige deal uit haalden. Daar komt overheidssubsidie voor postverzendingen bij, plus deals met nationale postbedrijven.

Het ongelijke speelveld op de e-commerce markt zorgde ervoor dat Amerikaans president Donald Trump vorig jaar uit de Universal Post Union stapte, omdat kleine webwinkels in de Verenigde Staten benadeeld werden.

In Nederland wordt er ondertussen hard gewerkt om het speelveld recht te trekken. Dat zou vooral betekenen dat Chinese bestellingen duurder worden, in plaats van dat Nederlandse webwinkels goedkoper worden. Volgens PostNL zal dat gelijke speelveld er vanaf 2021 moeten zijn. Toch vindt de VVD dat de overheid moet ingrijpen om Nederlandse webshops te beschermen tegen de goedkope verzendingen vanuit China.

Daarbij moet vooral gekeken worden naar de rol van PostNL, die een deal zou hebben met AliExpress – iets wat ze zelf overigens niet wilden bevestigen. Wat er momenteel gebeurt in de e-commerce in Nederland, is daarmee hetzelfde wat er decennia terug gebeurde in andere sectoren. Uit China werden er massaal goedkopere producten geëxporteerd naar Europa. Overheden moesten toen massaal ingrijpen om eigen ondernemers te beschermen. Waarom zou dat nu niet weer kunnen?

Lees hier meer over de situatie van webwinkels in Nederland:

Aantal webwinkels blijft toenemen – maar de groei in omzet neemt af

1 gedachte over “‘Weg Met Goedkope Pakketjes Uit China’”

  1. Pingback: Het Einde Van AliExpress? - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.