Het Einde Van AliExpress?

Buitenlandse webshops zoals AliExpress zijn in trek bij de Nederlandse consument vanwege de voordelige prijzen. Toch houden veel van deze webwinkels zich niet aan de Nederlandse wetgeving, wat ervoor zorgt dat ze tegen goedkopere tarieven hun producten kunnen aanbieden. Wat betreft Nederlandse online retailers moet dat afgelopen zijn.

De veiligheid van producten. De kwaliteit van producten. Belastingtarieven. Privacygegevens van de consument. Buitenlandse webshops, hoe populair ze ook zijn, brengen het imago van de e-commercesector in gevaar door het niet nauw te nemen met de regelgeving.

Dat moet wat betreft belangenverenigingen Thuiswinkel.org en Detailhandel Nederland afgelopen zijn. Zij presenteerden gezamenlijk het rapport, “Een gelijk speelveld voor de Nederlandse winkeliers”, om de oneerlijke concurrentie aan het licht te brengen.

De Nederlandse Consumentenbond wil nu dat er op Europees niveau samengewerkt gaat worden door nationale toezichthouders om samen op te kunnen treden tegen buitenlandse (veelal Chinese) webwinkels die de wet overtreden. Onder andere AliExpress zou Europese regelgeving aan zijn laars lappen.

De overheid wil ook al ingrijpen, lees hier meer:

‘Weg Met Goedkope Pakketjes Uit China’

Geconstateerde Overtredingen Door AliExpress En Anderen

Op verschillende punten is geconstateerd dat er sprake is van een oneerlijk speelveld waar Nederlandse online ondernemers niet tegen kunnen opboksen. Op vijf belangrijke punten is er oneerlijke concurrentie of wetsovertredingen waargenomen:

  • Chinese webwinkels als AliExpress staan niet toe dat producten binnen twee weken worden teruggestuurd zonder opgaaf van reden. Uit bescherming van de consument mag dit wel in Europa.
  • Door de status van China (Ontwikkelingsland) ben je doorgaans geen verzendkosten kwijt als je bij een Chinese webwinkel bestelt.
  • Wie voor minder dan 22 euro uit het buitenland producten haalt, betaalt daar vaak geen btw over.
  • Webwinkels van buiten Europa betalen geen kosten voor het recyclen van afval.
  • Uit een test van de Deense consumentenorganisatie over de materialen waarmee speelgoed is vervaardigd, bleek dat van de 29 geteste stukken speelgoed ruim 30 procent illegale chemicaliën bevatten.

Om ervoor te zorgen dat Nederlandse webshops zo niet meer moeten betalen dan Chinese webwinkels, willen de betrokken brancheorganisaties dat alle webwinkels, binnenlands en buitenlands, die producten aan Nederlandse consumenten verkopen, dat onder dezelfde regelgeving doen. Wie zich niet aan die regelgeving kan houden moet geweerd worden van de Nederlandse markt.

Het is een mooi initiatief en de gedachte erachter is absoluut aan te prijzen. Helaas, onder de Europese regelgeving, is controle hierop lastig en de grote webshops uit China zullen niet mee willen werken aan de versterking van concurrenten. Het wordt dus pas echt interessant als we gaan meemaken hoe de brancheorganisaties dit willen gaan aanpakken.

Europol en de strijd tegen malafide webshops