Europol en de strijd tegen malafide webshops

Hoewel veel webwinkels er alles aan doen om zo betrouwbaar mogelijk voor de dag te komen en online consumenten een zo veilig mogelijke shopomgeving te bieden, blijven er malafide webwinkels actief die het imago van de e-commerce schaden. Om deze rotte appels van het internet te halen zijn er diverse internationale en nationale instanties die zich bezighouden met de aanpak van criminele webwinkels. Ook deze maand werden er weer duizenden webshops offline gehaald, onder andere door Europol.

Om te zorgen dat de (inter)nationale e-commerce blijft groeien en het vertrouwen van consumenten blijft toenemen, hebben zowel nationale als internationale instanties meldpunten en taskforces opgericht die zich bezighouden met het opsporen en uitschakelen van kwaadwillende webwinkels.

Een daarvan is het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), dat gisteren tientallen malafide webshops op hun website plaatste, waarover meldingen worden ontvangen. Volgens een artikel van Opgelicht?! zijn dergelijke websites aan de volgende punten te herkennen:

  • De domeinnaam heeft geen verband met de verkochte goederen.
  • De websites lijken te zijn vertaald via een vertaalmachine, dit kun je o.a. herkennen aan de ’thuis’-knop, wat ‘home’ had moeten zijn.
  • Door de hoge kortingen zijn de prijzen onrealistisch laag (te mooi om waar te zijn).
  • Het is enkel mogelijk om via een contactformulier in contact te komen met de verkoper achter de website.

Daarnaast gebeurt het dat webwinkels die wel goede bedoelingen hebben worden gehackt en daardoor offline worden gehaald. In de eerste twee weken van juni werden de gegevens van honderden webwinkels die gebruik maakten van Magento 2 gehackt door een lek.

Lees hier meer over de maatregelen van de Nederlandse overheid:

Is de Nederlandse Overheid Te Streng Voor Webshops?

Ook Europol doet mee

Ook op Europees niveau wordt er samengewerkt om het internet veilig en vrij te houden van illegale webwinkels. Vorige week bracht Europol, de Europese opsporingsdienst, een bericht naar buiten waarin werd geschreven over een grootscheepse politieactie na onderzoek in 18 EU-landen.

De actie was toespitst op de verkoop van namaakproducten en maar liefst 3,400 illegale webwinkels werden gesloten tijdens de politieactie. In totaal werden er 4,7 miljoen namaakproducten in beslaggenomen, 30 verdachten opgepakt, nog eens 110 andere verdachten bij nationale overheden aangegeven en 16,470 sociale media-accounts gesloten.

Volgens Europol verkochten de webwinkels items als kleding en accessoires, sportartikelen, medicijnen, auto-onderdelen, mobiele telefoons, elektronische apparaten, parfums en cosmetica.

Hoewel de cijfers mooi zijn, geeft de politiedienst in het bericht aan dat dit maar een klein deel van de actieve malafide webwinkels in Europa is en dat er nog veel meer acties en onderzoeken volgen. Alles om de e-commerce veilig en schoon te houden!

Namen Webwinkels Zichtbaar Op Bankafschriften

 

1 gedachte over “Europol en de strijd tegen malafide webshops”

  1. Pingback: Het Einde Van AliExpress? - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.