E-commercesector in Europa Professionaliseert

De e-commercesector in Europa, die al jaren in de lift zit, is verder aan het groeien. In Europa zijn de belangenverenigingen die bestonden samengegaan om de sector op internationaal beter te kunnen vertegenwoordigen, terwijl handelsafspraken met andere landen herzien worden. Ook de consument merkt dat.

De e-commercesector, op Europees niveau goed voor meer dan honderd miljard euro aan omzet per jaar, is een sector die blijft groeien en ook in de komende jaren een vaste plek heeft in de economie van haast alle EU-landen. Zoals de agrarische sector een belangenorganisatie heeft in Brussel, zo heeft de e-commerce er nu ook één. Voorheen waren dat er twee, maar vanaf 2020 zullen ze doorgaan onder één organisatie, waar uiteraard ook Thuiswinkel.org bij aangesloten is.

Dat heeft ook te maken met de verwachte groei van de sector: er wordt in Europa dit jaar een groei van 10 tot 15 procent verwacht, en de grens van 400 miljard euro aan aankopen lijkt te worden doorbroken. In Nederland groeien we iets minder hard, met acht procent dit jaar naar 25,7 miljard euro.

Lees ook:

Afspraken in Europa Veranderen

De verdere groei en professionalisering van de sector betekent ook dat afspraken uit het verleden onder de loep komen te liggen en veranderen, iets wat de consument merkt. Het beste voorbeeld hiervan is de positie die Chinese webshops, met als beste voorbeeld Ali Baba, in Nederland hebben. Vanwege afspraken uit het verleden betaalt China een stuk minder aan verzendkosten dan Europese of Amerikaanse landen.

Toen deze afspraken namelijk gemaakt werden, was China een ontwikkelingsland dat ten behoeve van een eerlijk speelveld geholpen diende te worden. Maar tegenwoordig is de economie van China een van de grootste ter wereld, en is het niet meer goed te praten dat een webshop uit België meer betaalt aan verzendkosten dan bijvoorbeeld Ali Baba in China.

Dankzij de Verenigde Staten, die eiste dat deze afspraken weer rechtgetrokken zouden worden, gaan die verzendkosten veranderen. In de Verenigde Staten gaat dat met onmiddellijke ingang, terwijl in Europa vanaf 2021 de tarieven langzaam verhoogd zullen worden. Voor de consumenten die in China, dat zo’n 27 miljoen pakketjes per jaar naar Nederland stuurt, hun online aankopen doen, betekent dat een financiële verandering.

Volgens politici van onder andere de VVD, die campagne voerden voor de aanpassing van de tarieven, komen deze aanpassing vooral Nederlandse webshops ten goede. Doordat de Chinese webshops hun voordelige positie verliezen ontstaat er een eerlijker speelveld op deze manier.

Lees hier meer over andere veranderingen op Europees niveau: