Over de Grens III: E-commerce in Duitsland

Eerder keek Webwinkelservice.eu al naar de e-commercesector in België en Groot-Brittannië, naast analyses van Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en China. Maar hoe zit het met de grootste economie van Europa, buurland Duitsland? We nemen een kijkje.

De beste manier om een e-commercesector te bekijken is door te kijken naar de cijfers: welke webshop is het grootst, wat voor categorieën springen eruit, gaat het hier om nationale merken of zijn het internationale bedrijven die de markt domineren? En uiteraard: hoeveel geld gaat er om in de sector van een land?

Wie op deze manier kijkt naar Duitsland, ziet dat de e-commercesector zoals in zoveel Europese landen een miljardensector is. In 2018 zetten de top 100 webwinkels uit Duitsland gezamenlijk namelijk een omzet om van 33 miljard euro. Dat zijn mooie cijfers. Toch blijkt uit de meest recente cijfers van het EHI en Statista dat de e-commerce in Duitsland wordt gedomineerd door het Amerikaanse platform Amazon. Zo’n dertig procent van de genoemde omzet uit 2018 komt namelijk voor de rekening van dit bedrijf: 9,3 miljard euro voor Amazon.de en nog eens 140 miljoen euro voor de Amerikaanse website.

Dat betekent dat er niet, zoals in Nederland, sprake is van een nationaal platform dat de markt beheerst. De op-een-na grootste webshop van Duitsland is wel een nationaal merk, maar drie keer kleiner qua omzet dan Amazon. De nummer twee, Otto.de, heeft een omzet van 3,2 miljard euro behaald in 2018.

Lees meer over e-commerce in het Midden-Oosten

Miljardenbedrijven in Duitsland

In absolute cijfers is de Duitse markt wel een stuk groter dan in Nederland, wat gezien de grootte van de economie niet vreemd is. Waar in Nederland Bol.com en Coolblue (overigens allebei Nederlandse merken) boven de miljard uitkomen, weet in Duitsland Zalando, dat ook in ons land goede cijfers draait, met 1,4 miljard euro uitstekende jaarcijfers te noteren.

De nummer vier op de lijst is MediaMarkt, ook geen onbekende voor Nederland, die bijna aan de miljard euro komt met een omzet van 987 miljoen euro.

Een aantal opvallende trends in de Duitse e-commercesector zijn trends die ook zichtbaar zijn in Nederland: de opmars van de online supermarkten. Het Duitse merk Lidl is hier een uitstekend voorbeeld van: in 2018 werd het een van de tien grootste webshops in Duitsland en dit jaar staat het al op de vijfde plek met een omzet van 757 miljoen euro. In de algehele top-100 doen andere supermarkten en drogisterijen als Douglas en Asos ook een duit in het zakje met hun groei.

Lees meer:

1 gedachte over “Over de Grens III: E-commerce in Duitsland”

  1. Pingback: E-commercesector in Europa Professionaliseert - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.