Duurzaamheid als Product voor Webshops

Het ‘vergroenen’ van je webshop is niet alleen een proces wat noodzakelijk is om een steentje bij te kunnen dragen aan veranderingen in het klimaat, het blijkt ook een lucratieve actie. Consumenten geven namelijk de voorkeur aan duurzame webshops, wat de verkoop en de omzet weer ten goede komt. Grote e-commercebedrijven in de Verenigde Staten lijken dit nog te moeten begrijpen.

Uit onderzoek van SAMR blijkt namelijk dat meer dan de helft van de consumenten kijkt naar hoe een webwinkel maatregelen heeft getroffen omtrent duurzaamheid. Toch zijn zaken als prijs, bezorgkosten en leveringstijd belangrijker, en met name op dat laatste aspect schuurt het. Bestellingen die op dezelfde dag bezorgd worden zijn namelijk extra belastend voor het milieu. Meer betalen zodat webshops kunnen verduurzamen wil de meerderheid van de consumenten ook niet: de investering moet dus ook uit de webwinkels zelf komen.

Het is een strijd die webshops blijven voeren: investeren in duurzaamheid of zorgen dat de bezorgervaring van de consument – een van de pijlers waarop webwinkels worden afgerekend – op een hoog niveau blijft. Goedkoper verpakkingsmateriaal of de klant laten meebetalen aan het hele proces? Gaan voor een label voor duurzaamheid van de brancheorganisatie, of hopen op goede beoordelingen van de klant? Het antwoord op deze vragen lijkt steeds meer uit te vallen in de richting van duurzaamheid: het is een product waarmee consumenten zich graag identificeren, en als ze de kans kunnen krijgen om op de een of andere manier bij te dragen aan het milieu, dan doen ze dat graag. Wat rest is het zoeken naar een balans, waarbij de prijs en de bezorging niet geschaad wordt maar er aantoonbaar stappen worden gemaakt.

Lees meer over de bezorgervaring:

Duurzaamheid in de VS

Hoewel er in Nederland, met name door grote bedrijven als Coolbue, Bol.com en ah.nl al stappen genomen worden om duurzamer te worden, loopt men voor op de Verenigde Staten, waar grote bedrijven nog grote stappen dienen te maken. Buiten de e-commerce lijkt dat al wel gelukt: Coca-Cola adverteerde afgelopen zomer in Europa zelfs op een haast agressieve manier voor duurzaamheid, met de slogan “Don’t buy Coca-Cola if you’re not going to help us recycle”.

Maar e-comercebedrijven als Amazon en Walmart lijken juist achter te lopen. Amazon nam in 2014 hun eerste duurzaamheidsdirecteur aan, maar die maatregel lijkt voor de bühne te zijn geweest, van Greenpeace constateerde drie jaar later dat ze Amazon onder een van de slechtst scorende bedrijven op klimaatgebied schalen.

Lees ook: