Deel I: Wat Houdt de PSD2 In?

Op zaterdag 14 september wordt in heel Europa een nieuw model voor betalingsverkeer voor de e-commercesector ingevoerd. Onder de naam PSD2 moeten de nieuwe richtlijnen gaan zorgen voor een veiligere, innovatievere en toegankelijkere digitale financiële markt. Wat houden deze richtlijnen eigenlijk in en wat betekenen ze voor webshops in Nederland?

In 2009 ging er in Nederland een betalingssysteem in dat werd aangestuurd vanuit Europa, onder de noemer Payment Service Directive 1 (PSD1). Betaalverkeer vanuit en naar andere Europese landen werd veiliger en makkelijker en deze gelijkere betaalmarkt betekende een grote stimulans voor de e-commerce in Europa. We zijn echter tien jaar verder en de e-commerce sector is explosief gegroeid. Om mee te gaan met de huidige ontwikkelingen is er een opvolger geïntroduceerd onder de naam PSD2, waardoor het continentale betalingsverkeer nog veiliger en innovatiever wordt.

Zo moet het makkelijker mogelijk worden voor nieuwe betalingsverwerkers om concurrentie te gaan bieden aan de reeds gevestigde namen. Nadat een klant toestemming heeft gegeven, mogen al deze bedrijven volgens de PSD2 betaalopdrachten uitvoeren. Dat betekent bijvoorbeeld dat de Strong Customer Authentication (SCA) wordt ingevoerd.

Deze dubbele vorm van authenticatie door de consument betekent dat er bij een transactie in een Europese webshop extra geverifieerd moet worden. Oftewel, een consument moet twee keer aantonen dat hij of zij de rekeninghouder is bij het betalen van zijn of haar bestelling.

Lees ook:

Waarom de PSD2?

De introductie van de PSD2 kan niet los worden gezien van de enorme groei die de e-commerce sector op Europees niveau doormaakt. Tot 2021 wordt er een groei verwacht tot 900 miljard euro, maar door die groei in online betalingen nemen fraudegevallen ook toe. Om ervoor te zorgen dat dit betalingsverkeer veiliger wordt, is de PSD2 met daarin de verificatiemaatregelen gaan invoeren.

Een ander doel van de nieuwe richtlijnen is dat consumenten meer keuze krijgen tussen de betalingsverwerkers waarmee ze werken. De afgelopen jaren is het monopolie van iDeal in Nederland al langzaamaan doorbroken door nieuwe, innovatieve bedrijven maar ook op Europees niveau wil de EU dat er meer concurrentie komt. Want concurrentie verbetert kwaliteit en dat komt de consument ten goede, zo is de redenering.

Toch is niet iedereen blij met de nieuwe wet. Zowel consumenten als webshops hekelen de slechte informatievoorziening vanuit de EU en als op 14 september de PSD2 officieel ingaat zijn er maar weinig ondernemers die weten wat ze te wachten staat. Daarop vooruitlopend heeft brancheorganisatie Thuiswinkel.org al uitstel van handhaving aangevraagd – iets wat is geaccepteerd – maar toch zullen webshops in actie moeten komen. Lees in Deel II van deze serie over wat webshops kunnen verwachten en waarom sommigen tegen de PSD2 zijn.

1 gedachte over “Deel I: Wat Houdt de PSD2 In?”

  1. Pingback: Deel II: Wat Betekent de PSD2 Voor Webshops? - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.