Nederlander shopt meer in Europese webwinkel

We shoppen steeds meer bij niet-Nederlandse webshops uit de EU. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) werd er in het tweede kwartaal van 2019 zelfs een recordomzet geboekt wat betreft Nederlandse uitgaven bij Europese webwinkels. Ook Nederlandse webwinkels zien hun omzet weer groeien.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schrijft dat Nederlanders in het tweede kwartaal van 2019 bijna een half miljard euro uit hebben gegeven bij Europese webshops. Dat is een stijging ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018. Bij het onderzoek door het CBS wordt gekeken waar een webwinkel gevestigd is – een Europese webshop is dus een webwinkel met vestiging in een EU-land. Een Nederlandstalige website kan dus nog steeds van een Europese online winkel zijn.

Hoewel er dus een groei zit in de uitgaven van Nederlanders bij deze webshops, gaat het nog steeds maar om een klein deel van het totaalaantal uitgaven bij webwinkels door Nederlanders. Zo ging in 2018 maar 2 procent van onze uitgaven naar webwinkels uit de EU.

De grote voorkeur van Nederlanders gaat nog steeds uit naar nationale merken, als Bol.com en Coolblue, terwijl ook Chinese webshops nog steeds in trek zijn bij Nederlanders, met name door de goedkope prijzen en lage verzendkosten. Verwacht wordt dat daar binnen enkele jaren verandering in komt: de verzendkosten voor China gaan omhoog nadat de VS bij de internationale postorganisatie aan de bel trokken om te klagen over wat zij oneerlijke concurrentie vonden.

Niet alleen Europese webshops: Nederlanders zien ook groei

Niet alleen de buitenlandse e-commerce doet het goed: ook Nederlandse webshops blijven groeien, elk jaar weer. Dit jaar draaide de e-commercesector in Nederland 2,7 procent meer omzet in het tweede kwartaal van 2019 dan een jaar eerder. Daarbij zit een verschil tussen het type winkel: hoewel zowel pure webwinkels als ‘multichannelers’ een groei doormaakten, zijn het met name die laatste groep die echt explosief groeien en daarmee bevestigen dat juist de combinatie online-offline de best mogelijke is. Nederlandse multichannelers zagen in 2019 hun omzet namelijk met 23 procent stijgen ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl de pure webwinkels een toename van 15 procent zagen.

Vanwege de kosten zijn het echter nog steeds de grote merken, zoals kledingwinkels en electronicazaken, die over de mogelijkheden beschikken om zowel een stenen vestiging als een website te openen. Kleinere zaken blijven voorlopig bij de online-only formule en met een groei van 15 procent is dat natuurlijk ook geen verkeerde keuze.