Amazon gaat uitbreiden in Nederland

De Amerikaanse e-commeregigant Amazon gaat zijn aanwezigheid in Nederland verder vergroten. Waar de Nederlandse versie van Amazon momenteel alleen boeken verkoopt, is de bedoeling dat na de upgrade ook andere producten verkocht gaan worden. Voor de grote webshops in Nederland betekent het meer concurrentie, voor de Nederlandse consument betekent het meer keus.

Amazon is wereldwijd één van de leidende bedrijven als het gaat om e-commerce, maar het platform beperkte zich in ons land tot voorheen slechts tot het verkopen van boeken – daar begon het bedrijf de Verenigde Staten immers ook mee. Binnenkort gaat er in Nederland verandering komen in die formule: Amazon gaat namelijk ook andere producten verkopen en gaat daarmee de directe concurrentie aan met nationale giganten als Bol.com en Coolblue.

Voorheen moesten Nederlanders die een ander product dan een boek wilden kopen bij Amazon nog terecht bij de Duitse versie. Vanaf 2020 zullen er voor al deze producten Nederlandstalige pagina’s zijn. Producten die geleverd moeten worden vanuit Duitsland, waar het Amerikaanse bedrijf zijn distributiecentra vlak bij de grens met Nederland heeft.

Zo vergroot Amazon stapje voor stapje zijn aanwezigheid in ons land. In 2017 lanceerde Amazon hun abonnementsdienst Prime, waarmee gratis aan huis geleverd wordt. Abonnees kunnen bij Amazon Prime binnenkort gaan rekenen op gratis verse producten aan huis, terwijl ze gebruikt kunnen maken van de streamingsdienst Prime Video.

Snelheid en service voorop bij Amazon

Voor topman Jeff Bezos blijft het van essentieel belang dat klanten hun bestellingen zo snel mogelijk geleverd krijgen. In het derde kwartaal van 2019 was Amazon volgens dagblad Trouw bijna 9 miljard euro kwijt aan logistieke operaties, terwijl dat in het derde kwartaal van 2018 nog 46 procent lager staat. In totaal verwacht het bedrijf over 2019 zo’n 35 miljard dollar kwijt te zijn aan bezorgkosten en andere logistieke operaties. Mede daardoor daalde de nettowinst in het derde kwartaal met 26 procent: van 2,9 miljard dollar naar 2,1 miljard dollar.

In de VS heeft het e-commerceplatform al een hele eigen transportservice, met daarbij eigen vliegtuigen en trucks, om ervoor te zorgen dat consumenten zo snel mogelijk hun producten in huis krijgen. Hoewel die kostenpost dus zwaar drukt op de begroting van Amazon, is de filosofie “sneller is beter” heilig bij het Amerikaanse concern. Of ze in Nederland ook gebruik gaat maken van eigen trucks en vliegtuigen, of gebruik gaat maken van de diensten van PostNL, is niet bekend. Wat we in elk geval met zekerheid kunnen stellen is dat er mooie tijden voor de consument aankomen.

1 gedachte over “Amazon gaat uitbreiden in Nederland”

  1. Pingback: Singles Day: een nieuw webshopfenomeen - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.