Hoe Verkoop Je Via Bol.com?

Eerder vergeleek Webwinkelservice.eu de prijzen op Bol.com met de prijzen is offline winkels. Daaruit bleek dat het sterk afhangt van de categorie of iets goedkoper is op het grootste e-commerceplatform van Nederland. Maar hoe zit het eigenlijk met het prijsbeleid bij Bol.com?

Bol.com wil voorkomen dat de producten op hun platform voor te hoge prijzen verkocht worden. Toch is het ook niet de bedoeling dat er voor bodemprijzen producten gedumpt worden. Het prijsbeleid van Bol.com schommelt daarom in tussen voordelig en prijs-kwaliteit.

Bij het bepalen van een prijs door iemand die verkoopt op Bol.com moet er sprake zijn van drie thema’s, zegt de Nederlandse marktleider.

  • Gelijke prijzen: de prijzen die een verkoper hanteert op Bol.com moet hetzelfde zijn als in de webwinkel van de verkoper. Dit geldt uiteraard alleen voor verkopers met een particuliere webshop naast Bol.com
  • Tweedehands prijzen: Tweedehands artikelen hebben altijd een lagere prijs dan een nieuw artikel.
  • Relevante marktprijzen: De prijzen mogen niet te hoog zijn, om Bol.com niet te benadelen. Daarbij wordt volgens de website gekeken “naar meerdere aanbieders van het artikel en de consumentenadviesprijs.”

Hoe Het Prijsbeleid Van Bol.com Je Webshop Kan Helpen

Het prijsbeleid van Bol.com kan een indicatie zijn voor verkopers die nieuw zijn in de e-commerce en zich afvragen of de prijzen die ze vragen voor hun producten niet te laag of te hoog zijn. Volgens Bol.com kan de relevante marktprijs, die zij afkorten tot RMP, namelijk op de volgende manier bepaald worden.

Bekijk minstens 5 concurrenten die dezelfde producten aanbieden. De op twee na laagste verkoopprijs van deze aanbieders, is de RMP. Als er minder dan 5 aanbieders zijn, is de op een na laagste verkoopprijs de RMP. Als er maar 1 aanbieder is, dan is dit de RMP. Als er geen concurrent is, wordt het een lastig verhaal: probeer veel marktonderzoek te doen in je categorie om te zien wat werkt.

Hoewel veel webshops actief zoeken naar manieren om eruit te springen ten opzichte van hun concurrentie, is het hanteren van een te lage of te hoge prijs geen manier om boven te komen drijven. Te laag kan voor klanten zorgen, maar zal op financieel gebied weinig opleveren, terwijl te hoge prijzen klanten wegjagen. Het bepalen van een juiste prijs is daarom zeer belangrijk. Ervoor zorgen dat de service goed is, de bestellingen snel bezorgd worden en het liefst zonder bezorgkosten lijkt het beste dat webshops kunnen doen om klanten te trekken.