Online koopgedrag in België en Nederland verschilt

Wat geeft de doorslag bij het doen van een online aankoop? Uit recent onderzoek blijkt dat dit voor Nederlanders anders ligt dan in België. Waar de één meer waarde hecht aan de beoordelingen van eerdere klanten, kijkt de ander vooral naar waar het goedkoopst gekocht kan worden.

Als webshop kijk je altijd naar manieren om klanten over te halen producten te kopen. Een goede klantenservice, een mooie website, snelle bezorging, veel variatie: het zijn allemaal zaken die meetellen. Toch ligt het per land anders als het gaat om de beslissende factor. Uit onderzoek van Trustpilot blijkt namelijk dat Nederlanders vooral kijken naar hoe de webshop en producten door eerdere klanten beoordeeld zijn, terwijl Belgen juist kijken naar de beste prijs.

Ruim 40 procent van de Nederlanders in het onderzoek noemde reviews als nummer één factor, terwijl 35 procent van de Belgen de prijs noemde. Een verklaring daarvoor kan gevonden worden in het feit dat de e-commerce in Nederland al veel verder gegroeid is en dat door het hoge aantal webshops consumenten vooral kijken naar beoordelingen om te zien wie de beste is. In België is online shoppen nog minder groot, dus daar gaat het vooral om hoe goedkoop je een product kan krijgen.

Ook binnen de Belgische grenzen zijn er verschillen tussen webshoppers. In Vlaanderen (Nederlandstalig) zijn reviews – na de prijs – de belangrijkste factor, terwijl in het Franstalige Wallonië een keurmerk voor een webshop juist belangrijk is.

Ook overeenkomsten tussen België en Nederland

Naast dat er verschillen zitten in het koopgedrag van online consumenten in België en Nederland, zijn er ook overeenkomsten. Positieve beoordelingen op webshops zijn een grote doorslaggevende factor en de aanwezigheid van erkende keurmerken is ook een belangrijke factor. Ook vergelijken beide nationaliteiten e-shoppers verschillende webwinkels voordat ze een product kopen, om te vergelijken en te kijken welke webshop het betrouwbaarst is en waar ze het goedkoopst uit zijn.

Het onderzoek van Trustpilot is van groot belang voor Nederlandse webshops die willen uitbreiden naar België, of andersom. Door meer inzicht te krijgen in waar buitenlandse shoppers op letten, kunnen webwinkels een andere strategie gebruiken om meer producten te verkopen en aanwezigheid op deze buitenlandse markt te vergroten. Voor Nederlandse webshops die naar België gaan zou het dus betekenen dat ze altijd de allerscherpste prijs moeten hanteren, terwijl Belgische webshops in Nederland er alles aan moeten doen om tevreden klanten aan boord te houden en ze vooral reviews te laten schrijven.