Singles Day: een nieuw webshopfenomeen

Hoe meer speciale gelegenheden, hoe beter. Voor webshops zijn dagen als Pasen, Kerst, Sinterklaas en Black Friday momenten om te genieten. En nu is er een nieuw fenomeen genaamd Singles Day, dat de kassa’s in e-commerceland weer flink laat rinkelen.

Valentijnsdag, Moederdag, Vaderdag, Dierendag, Pinksteren: er zijn zoveel speciale dagen in een jaar die aanleiding geven tot het uitdelen van cadeautjes, dat het haast niet meer bij te houden is. Webshophouders zullen er echter een speciale kalender op nahouden, want juist op die dagen togen Nederlanders massaal naar de wereld van de webwinkels om hun families, geliefden en vrienden te verwennen. En alsof er nog niet genoeg van die speciale dagen zijn, is er nu Singles Day, een uit Azië overgewaaid fenomeen dat mede dankzij webshopgigant Alibaba naam aan het maken is in Europa.

Singles Day is een soort Aziatische tegenhanger van Valentijnsdag, die opkwam eind vorige eeuw. Chinese vrijgezellen kochten op die dag massaal cadeautjes voor zichzelf – iets waarop winkels in China en andere landen met plezier inspeelden. Inmiddels is die commerciële hype overgewaaid naar de e-commerce, en vanuit de e-commerce in China ook naar Europa gekomen. Dat is te danken aan de vele Chinese webwinkels die in Europa verkopen, met Alibaba voorop.

Singles Day dit jaar

Dit jaar draaide Alibaba in het eerste van Singles Day een recordomzet van omgerekend zo’n 12 miljard euro. Vorig jaar was dat omgerekend zo’n 9 miljard euro. Vorig jaar wist Alibaba in één dag zelfs bijna de jaaromzet te evenaren (27 om 35 miljard euro). De verwachting is dat dit jaar zelfs de 37 miljard euro wordt aangetikt. Dit jaar werden onder andere zangeres Taylor Swift ingezet om zoveel mogelijk klanten naar de webshopgigant te lokken.

In Nederland hebben webshophouders nu ook de commerciële aantrekkingskracht van Singles Day-acties ingezien. Dit jaar doen grote Nederlandse webwinkels als Bol.com, Wehkamp, De Bijenkorf, Mediamarkt, Kruidvat en Gall & Gall ook mee, door hoge exclusieve kortingen te bieden. Ook in België wordt nu meegedaan aan het Single Feestje, al wordt die hype vooral meegenomen door bedrijven uit het buitenland, zoals Bol.com en Media Markt, die daar actief zijn.

Met Sinterklaas en Kerst in aantocht is het feest al begonnen bij de accountants van de webwinkels in Nederland. Het beloven mooie tijden te worden, en daarom kijken we met de experts van Webwinkelservice in de volgende blog naar hoe Kerst en Sinterklaas invloed hebben op de inkomsten van webshops in Nederland.

Lees ook: