Douane begint campagne over bijkomende kosten

De Nederlandse douane wil consumenten die aankopen doen bij webwinkels van buiten de EU gaan waarschuwen voor bijkomende kosten. Klanten beseffen vaak niet dat de prijs die ze betalen bij het afrekenen kan oplopen door bijvoorbeeld invoerheffingen. Zeker nu de feestdagen voor de deur staan, komt die waarschuwingscampagne van de douane precies op tijd.

Webshops uit China en de Verenigde Staten zijn nog steeds in trek bij Nederlanders en met Sinterklaas en Kerst in aantocht kunnen deze webwinkels weer een hoop Nederlandse consumenten verwachten. Dat betekent echter ook dat deze consumenten moeten rekening houden met bijkomende kosten die je als klant van een webshop van buiten de EU krijgt.

Uit onderzoek van de Nederlandse douane blijkt namelijk dat 70 procent van Nederlanders weleens bij webshops van buiten de EU koopt. Een nog groter deel van deze consumenten is echter niet op de hoogte van de bijkomende kosten die je als online klant kan krijgen als je producten van boven een bepaalde waarde koopt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat 72 procent niet op de hoogte is van regels rondom btw, invoerrechten en inklaringskosten.

Dergelijke bijkomende kosten worden vaak aan de deur afgerekend, en kan voor vervelende situaties zorgen. Koop je buiten de EU? Wees je er dan van bewust dat over pakketten met een waarde van meer dan 22 euro btw moet worden betaald. Als de totale waarde van je bestelling boven de 150 euro uitkomst, moeten er soms ook nog eens invoerrechten verschuldigd.

Een postbedrijf kan daarnaast ook nog inklaringskosten heffen, waardoor het eindbedrag nog hoger kan oplopen. Om klanten van al deze regels op de hoogte te stellen, is de douane een informatiecampagne begonnen en heeft het een aparte site in de lucht gebracht waarop klanten zich kunnen laten informeren.

Lees ook:

Tips van de Douane

  1. Soms wordt niet altijd duidelijk aangegeven op een website waar de winkel gevestigd is. Een website kan in het Nederlands vertaald zijn, maar buiten de EU liggen. Zoek goed naar contactgegevens of recensies.
  2. Kijk naar het eindbedrag van je bestelling. Ligt die boven de €22? Kijk dan of er al btw op de factuur wordt geheven.
  3. Is de totaalwaarde van je bestelling €150 of meer? Bedenk dan dat je ook invoerrechten moet gaan betalen. Houd ook rekening met inklaringskosten van het postbedrijf.
  4. Kijk goed op de website van de douane of de producten die je koopt wel ingevoerd mogen worden. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

2 gedachten over “Douane begint campagne over bijkomende kosten”

  1. Pingback: Sinterklaas en Kerst: gouden tijden voor webshops - Webwinkelservice

  2. Pingback: Webwinkels vragen om DigiD - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.