Webwinkels onder vuur om aanbiedingen

Nog steeds maken veel webwinkels gebruik van misleidende aanbiedingen om klanten te lokken. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. In geval van retourverzendingen, komt het daarnaast voor dat klanten niet altijd het aankoopbedrag (helemaal) terugkrijgen.

Drie maanden lang analyseerde de Consumentenbond de prijzen en aanbiedingen bij honderd verschillende webwinkels om te kijken of zij zich aan een eerlijk prijsbeleid houden. Zo mogen (web)winkels volgens de wet hun klanten geen “van-prijs” voorschotelen die niet echt is – de doorgestreepte prijs, dienend als vergelijkingsmateriaal voor de klant bij een aanbieding om te zien hoeveel het voordeel is, moet in de drie maanden daarvoor minstens eenmaal de daadwerkelijke waarde van een product vertegenwoordigd hebben.

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat niet veel webwinkels zich daaraan houden. Bij maar liefst 39 van de honderd gepeilde webwinkels was er minstens vijf keer sprake van een nepaanbieding. In het onderzoek wordt Wehkamp, in eerdere jaren ook al beticht van dezelfde praktijken, als voorbeeld genomen. Een elektrische tandenborstel behoorde tot de aanbiedingen, van €279,99 voor €149. “In werkelijkheid kostte de tandenborstel al maanden €149 en zelfs een keer €139”.

Naast aanbiedingen ook terugbetalingen niet altijd in orde

De Consumentenbond keek daarnaast of webwinkels in Nederland consumenten altijd hun geld terugbetalen. Het komt steeds meer terug dat klanten hun bestellingen terugsturen, en het vormt een hoge kostenpost voor webshops. Maar ook consumenten lopen, volgens het onderzoek, jaarlijks zo’n 13 miljoen euro mis omdat webshops niet terugbetaalden na een retourzending. Volgens de wet moet dat wel: binnen 14 dagen horen klanten hun geld terug te krijgen.

Voor dit onderzoek werden er meerdere mysteryshoppers ingezet die bij webwinkels bestelden en het binnen de termijn van twee weken terugstuurden. 76 van de 203 onderzochte webwinkels betaalde een van de drie verzendingen laat of niet terug. Sommige geteste webwinkels betaalden zelfs alle drie keren niets terug. Volgens de Consumentenbond is dat aantal hoger dan in de voorgaande zes keer dat er zo’n onderzoek werd gehouden.

In sommige gevallen zijn de onderzoeksgegevens overgedragen aan de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), omdat enkele webshops herhaaldelijk in de fout gingen en dus wellicht kunnen rekenen op een boete. Met name door de grotere spelers op de Nederlandse e-commercemarkt te analyseren, zorgt de Consumentenbond met dergelijke onderzoeken dat het algemene beeld van webwinkels verbeterd wordt: vertrouwen door de consument is een sleutelwoord als het gaat om verdere groei van de sector in Nederland.