Cybermonday: Groter dan Black Friday?

November en December zijn voor webwinkels vaak de meest lucratieve maanden van het jaar. Met Black Friday net achter de rug, is het tijd voor Cybermonday en dan hebben we Sinterklaas en Kerst nog niet eens gehad. Hoe haal je als consument het maximale uit deze voordeeldagen?

Volgens diverse Amerikaanse onderzoekscentra gaat Cybermonday in de Verenigde Staten nieuwe verkooprecords breken. Op Black Friday werd er al 7,4 miljard dollar uitgegeven en naar verwachting wordt dat record met verbroken op Cybermonday, als er 9,4 miljard dollar zou worden uitgegeven – een stijging van 19 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Overigens is dat bedrag nog fors lager dan wat Alibaba (bekend van AliExpress) binnenhaalde op de afgelopen Singles Day: 38 miljard dollar.

De analysebedrijven zagen dat in offline winkels juist minder verkocht wordt. Zo werd er afgelopen vrijdag, op Black Friday, tussen de 2 en 3 procent minder verkocht in deze winkels. De groei van e-commerce in de VS trekt dan ook een zware wissel op offline ketens: in 2019 sloten al 9,270 winkels hun vestigingen, een forse stijging in vergelijking met de 5,480 sluitingen een jaar ervoor.

Tips voor Cybermonday voor de consument

Wie echter als klant naar webwinkels gaat om te profiteren van de aanbiedingen op Cybermonday, doet er goed aan om naar de volgende dingen te kijken.

1. Koop gericht

Als je duidelijk weet wat je wil voordat je gaat surfen, is de kans dat je een geslaagde aankoop doet veel groter. Als je afgaat of impulsen of twijfelt, kan je beter niet kopen: de kans dat je er spijt van krijgt is groter.

2. Vergelijk prijzen

Je kan via diverse prijsvergelijkingssites producten en websites vergelijken. Sla niet gelijk toe bij de eerste de beste aanbieding, maar neem de tijd om goed te kijken waar je het goedkoopst uit bent. Dat is beter voor je portemonnee!

3. Let op marketingtrucs

Cybermonday is al een groot marketingfeest, maar uiteraard doen webshops er nog een schepje bovenop om zoveel mogelijk consumenten te laten kopen. Dingen als “beperkte voorraad” en “van… – voor…” komen vaak voor en zijn regelmatig slechts marketingtrucs die niet altijd op de waarheid berusten.

4. Let op voorwaarden

Sommige webwinkels passen hun voorwaarden, bijvoorbeeld voor retourverzendingen, aan tijdens voordeeldagen. Wettelijk gezien mag dat niet altijd: je hebt bij online aankopen altijd recht op veertien dagen bedenktijd. Let daar dus op om vervelende situaties te voorkomen.