Enorme omzet voor webshops tijdens feestdagen

Kopen tijdens de feestdagen

Het commerciële geweld van de november- en decembermaanden ligt alweer achter ons en de stofwolken zijn neergedaald. De eerste cijfers over gedraaide omzet van webshops komen naar buiten en we kunnen constateren dat het zéér lucratieve tijden zijn geweest. Er werd voor honderden miljarden dollars aan cadeautjes besteld in de e-commerce.

Thanksgiving in de VS, Singles Day in China (en ook in Europese landen), Sinterklaas in Nederland, Black Friday, Cybermonday, Kerst, Oud & Nieuw: de feestdagen aan het einde van het kalenderjaar mogen met recht zo genoemd worden, want we vallen van de ene festiviteit in de andere. Dat voelen we ook in onze portemonnee: alle vrienden, familie, geliefden en buren krijgen cadeautjes en het scheelt dat we die tegenwoordig niet meer hoeven te halen in de winkel. De e-commerce geeft ons immers heel veel mogelijkheden om te bestellen en dat doen we dan ook met plezier.

Het softwarebedrijf Salesforce heeft gekeken naar de omzet van webshops in dertig landen tussen 1 november en 31 december – precies de data waarin bovengenoemde feestdagen vallen. Daaruit is gebleken dat er zo’n 650 miljard euro is uitgegeven in webshops tijdens deze twee feestmaanden, een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Wat opmerkelijk was, was dat steeds meer online kopers al weken of dagen voordat ze een product kopen, dit product klaarzetten in hun winkelmandje, om gelijk te kunnen toeslaan als tijdens bijvoorbeeld Cybermonday of Black Friday de prijzen het meest voordelig zijn.

Populairder dan de feestdagen

Dat met name Cybermonday nu al hét e-commercefenomeen is in in ieder geval de VS bleek wel uit de verkoopcijfers van vorig jaar. Black Friday haalde toen al een record met een omzet van 7,4 miljard dollar terwijl op Cybermonday daar nog eens 2 miljard bovenop kwam – een stijging van 19 procent ten opzichte van het jaar ervoor – wat uiteraard ook een record betekende. Dat de VS en Europese landen nu ook het fenomeen Singles Day met open armen verwelkomen heeft ongetwijfeld van doen met de omzetcijfers van Alibaba vorig jaar: zij haalden op de afgelopen Singles Day maar liefst 38 miljard dollar binnen.

Hoewel de cijfers van Kerst en Sinterklaas nog niet bekend zijn, is al wel bekend geworden dat het aantal online transacties een stuk hoger lag dan het jaar ervoor, wat er zeer waarschijnlijk ook wijst dat er weer een enorme groei in de omzet van webshops in Nederland heeft gezeten tijdens de feestdagen.