Uitdagingen voor Europese e-commerce

Hoewel de Europese e-commerce een van de meest volwassen e-commercesectoren in de wereld is, tonen verschillende ontwikkelingen en onderzoeken in de eerste maand van het nieuwe decennium aan dat er nog een aantal cruciale stappen gezet moeten worden op weg naar optimalisering. Zo houden verschillende webwinkels zich niet aan Europese regels en blijkt ook de online veiligheid niet altijd even goed geregeld te zijn.

Een jaar waarin de e-commerce in Nederland en in Europa ongetwijfeld stappen gaat zetten is alweer een maand verder. We kijken terug op januari en zien dat er nog een aantal vlakken zijn waar deze als zo ontwikkeld beschouwde sector stappen moet zetten.

Regelgeving voor Europese e-commerce

Het gros van die stappen moeten gezet worden op het gebied van de Europese regelgeving. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel webwinkels zich niet houden aan bepaalde regels die van toepassing zijn op de Europese e-commerce. Zo behandelen webshops hun consumenten volgens een gezamenlijk onderzoek van Europese toezichthouders ongelijk.

Via bijvoorbeeld geoblocking worden consumenten uit het ene land de toegang ontzegt tot webwinkels uit een ander land. Volgens de EU-regels moet een EU-burger altijd bij een webshop uit een ander land kunnen bestellen volgens de voorwaarden uit dat land, en mag hij of zij niet omgeleid worden naar een versie uit eigen land of nog erger, de toegang ontzegd worden.

Uit het onderzoek, geleid door de Europese Commissie, bleek daarnaast dat veel consumenten niet goed geïnformeerd worden over hun rechten in de e-commerce. Consumenten mogen een online aankoop volgens de Europese regels namelijk binnen veertien dagen annuleren, maar weten dat niet altijd. Daarnaast worden veel consumenten misleid bij het doen van online aankopen, omdat bij de uiteindelijke prijs de verzendkosten niet altijd getoond worden.

Online veiligheid

Een ander gebied waarop webwinkels nog steeds stappen moeten zetten is dat van online veiligheid. Zo kwam deze week naar voren dat duizenden Europese webshops die hun systeem op Magento hebben lopen kwetsbaar zijn voor hackers die uit zijn op betaalgegevens van consumenten.

Het beveiligingslek zou spelen in onder andere de versies Magento Commerce, Magento Open Source, Magento Enterprise Edition en Magento Community Edition. Hoewel webshops en daarmee consumenten al slachtoffer zijn geworden van diefstal van hun creditcardgegevens is niet bekendgemaakt. Wel heeft Adobe, de eigenaar van Magento, een beveiligingsupdate beschikbaar gesteld om verdere diefstal te voorkomen. Het zijn stappen die de Europese e-commerce zeker moeten nemen, want kwaliteit wordt in 2020 belangrijker dan ooit met de komst van Amerikaanse reuzen als Amazon.