Concurrentie van Europese webwinkels stijgt

Europese webwinkels hebben succes.

Alsof de komst van Amazon naar Nederland nog niet genoeg is voor de webshops in Nederland, blijkt nu dat ook de Europese webwinkels een inhaalslag aan het maken zijn. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat Nederland steeds meer uitgeven bij webwinkels in het continent. Daarbij dient wel gemeld te worden dat ook de omzet van Nederlandse webshops toeneemt.

Het gaat goed met de e-commerce in Nederland. De omzet stijgt, met name voor de zogeheten multichannelers, en de sector groeit. Daarentegen staat de sector in Nederland ook genoeg uitdagingen te wachten. Wereldgrootmacht Amazon maakt dit jaar de stap naar Nederland en dat kan voor zowel de kleinere webshops als de leidende platforms grote gevolgen hebben gezien het kapitaal en het netwerk van de Amerikaanse grootmacht. Maar ook dichterbij huis ervaren Nederlandse webwinkels steeds meer concurrentie van Europese webwinkels, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit dat onderzoek blijkt namelijk dat Nederland in het derde kwartaal van 2019 met 455 miljoen euro voor 20 procent meer uitgaven bij webshops uit de Europese Unie dan in het derde kwartaal van 2018. Het is een stijging die al enkele jaren zichtbaar is, zo meldt het CBS. In vergelijking met het derde kwartaal van bijvoorbeeld 2014 ligt de omzet anno 2019 namelijk 170 procent hoger, wat aangeeft dat in vijf jaar Europese webshops een belangrijke rol zijn gaan spelen voor de Nederlandse online consument.

Niet alleen Europese webwinkels

De uitgaven van Nederlanders bij Europese webshops groeide harder dan de verkopen van Nederlandse webshops in het derde kwartaal van 2019. Toch boekt ook de Nederlandse e-commerce goede cijfers. In het derde kwartaal 2019 werd er door de Nederlandse webshops voor 17,5 procent meer verkocht. Multichannelers, oftewel winkeliers die zowel online als offline verkopen, boekten de grootste winst: zij zagen een stijging in omzet van 22 procent. Webshops die enkel online verkopen, zagen hun omzet met 15 procent stijgen.

Het onderzoek blijft voorbarig, meldt het CBS, bijvoorbeeld omdat in het onderzoek alleen Europese webwinkels zijn meegenomen die meer dan 100,000 euro per jaar omzetten. Toch geven de cijfers aan dat Nederlandse online consumenten allang niet meer zo honkvast zijn als wel eens gedacht werd. Als een webwinkel kwaliteit en een goede prijs biedt, zijn ze bereid hun aankopen over de grens te doen. En dat is met de aanstaande komst van Amazon een belangrijk gegeven: Nederlandse merken zijn allang niet meer belangrijk voor de klant.