Coronavirus heeft impact op wereldwijde e-commerce

De nood rondom het coronavirus.

China is het land van de webshops: veel Nederlandse webwinkels maken gebruik van leveranciers uit China en Alibaba heeft tientallen landen wereldwijd veroverd. Met de uitbraak van het nieuwe coronavirus dreigen webwinkels in Nederland echter problemen met leveringen te krijgen. Fabrieken in China hebben de productie stilgelegd en voor sommige bedrijven dreigt een tekort aan personeel.

Sinds het nieuwe coronavirus eind december uitbrak in de Chinese miljoenstad Wuhan, heeft de ziekte zich verspreid over de Chinese bevolking. Inmiddels is het dodental boven de duizend gestegen en heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak tot internationale noodsituatie bestempeld. Hoewel er in meerdere landen gevallen van het nieuwe coronavirus zijn gemeld, lijkt het merendeel van de besmettingen en doden in China gevallen te zijn. Het land is hermetisch afgesloten en dat heeft ook zijn weerslag op de economie.

De stad Wuhan is inmiddels volledig vergrendeld terwijl China zelf ook weinig (vracht)verkeer toelaat. Fabrieken worden gedwongen tijdelijk de deuren te sluiten en veel bedrijven kampen met personeelstekort. De situatie dreigt ook een impact te hebben op de Nederlandse e-commerce, die veelal gebruikmaken van Chinese leveranciers. En ook Nederlandse consumenten, die normaal gesproken hun weg naar Chinese webwinkels goed weten te vinden, zouden geraakt kunnen worden.

Het grote Chinese e-commercebedrijf JD.com, samen met partner Dada Group, heeft de deuren geopend om 35,000 mensen tijdelijke banen aan te bieden, enerzijds om de economische impact op Chinezen te minimaliseren en anderzijds om te zorgen dat de productie en leveringen van het bedrijf zelf niet in gevaar komen. De oorsprong van JD.com als e-commerceplatform komt overigens uit een eerdere uitbraak met een ander coronavirus. In 2004 werd het bedrijf gedwongen de offline activiteiten te staken en door te gaan op online nadat de SARS-epidemie het land had platgelegd.

De Chinese webwinkelgigant Alibaba heeft inmiddels een aparte webshop opgetuigd waar producten kunnen worden aangeschaft als preventie tegen besmettingen door het nieuwe coronavirus. Op de website kunnen thermometers, handschoenen en gezichtsmaskers gekocht worden. Veel andere webwinkels, in China en in landen daarbuiten, melden inmiddels tekorten met gezichtsmaskers. Het nieuwe coronavirus kan overigens ook overgedragen worden via de ogen.

Het feit dat Nederlandse webwinkels geraakt zouden kunnen worden door tekorten en problemen bij Chinese fabrieken en leveranciers biedt overigens ook kansen. Waar Nederlanders normaal gesproken kopen bij zulke webshops, ontstaat nu een gat door het coronavirus waar Nederlandse online ondernemers in zouden kunnen springen. Het gezegde: “De een z’n dood is z’n ander z’n brood” blijkt maar weer eens waar.