Maar liefst 15,000 webwinkels opgericht in 2019

Een nieuwe webwinkel beginnen.

Dat e-commerce nog altijd een populaire sector is waar veel beginnende ondernemers in stappen, blijkt wel uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij meldden eerder deze maand dat er een recordaantal nieuwe webwinkels werd opgericht in 2019. Daar staat echter tegenover dat er ook een recordaantal bedrijven werd opgeheven.

Dat Nederland een land van ondernemers is, is al langer bekend. Dat steeds meer mensen een eigen bedrijf beginnen, is een teken van innovatie en economische groei en waarschijnlijk ook een drang naar onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Er werd in 2019 dan ook een record gebroken, meldde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) eerder deze maand. Er werden maar liefst 207,000 nieuwe bedrijven opgericht, een toename van 23,000 ten opzichte van het jaar ervoor.

Het record is grotendeels te danken aan de e-commercesector in Nederland. In die sector, die al enkele jaren zeer groot is en nog steeds in een hoog tempo doorgroeit, werden in 2019 maar liefst 15,000 nieuwe webwinkels opgericht: een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van de e-commerce in en zien nog steeds kansen, ondanks de aangekondigde komst van webwinkelreus Amazon.

Toch is het niet zo dat e-commerce een garantie voor succes is. Webwinkelhouders moeten een goede strategie hebben, een uitstekend werkende site met innovatieve of unieke producten en moeten daarnaast actief bezig zijn met zelfpromotie. Wie dat niet doet, loopt het risico vroegtijdig kopje onder te gaan, zoals gebeurde met veel voorgangers. Uit de cijfers van het CBS blijkt namelijk dat in 2019 één op de negen webwinkels werd opgeheven. Cijfers die maar weer aantonen dat het geld niet komt aanwaaien: er moet hard voor gewerkt worden.

De e-commercemarkt in Nederland wordt momenteel gedomineerd door webshops die kleding verkopen. De voorlopige cijfers van het eerste kwartaal van 2020 tonen dat aan. Bedrijven die cosmetica en parfum verkopen, staan op de tweede plek. Op de derde plek staan webwinkels die huis- en tuinproducten verkopen. De meest succesvolle webwinkels zijn echter nog steeds de webwinkels die ook een offline vestiging hebben: de zogeheten multichannelers.

De verwachting is dat de komende jaren het aantal webwinkels zal blijven toenemen. Hoewel een overgroot deel van de Nederlanders wel eens koopt bij de webwinkels, zit er nog steeds veel rek in de sector en zijn er nog veel gebieden waarop nog winst behaald kan worden.