Steeds meer webwinkels laten retourneren zitten

Het is voor webwinkels vaak te duur om retourzendingen van klanten te behandelen. Veel webshops kiezen er daarom voor om klanten hun bestelling te laten behouden én tegelijkertijd hun geld terug te laten krijgen. De wettelijke bedenktijd in de e-commerce blijkt zo een ondergang te kunnen zijn voor kleinere webwinkels.

Stel, een klant bestelt een pakketje. Deze klant is daar niet tevreden over en wilt het pakketje terugsturen en wilt daarnaast zijn geld terug. Maar voor de webshop is het duurder om het pakketje op te laten halen en de retour te verwerken dan het geld gewoon terug te storten. Veel meer webwinkels kiezen dan ook voor die laatste optie: de klant mag alsnog het pakketje houden én krijgt het geld terug.

Het Financieele Dagblad deed onderzoek naar deze ontwikkeling in de e-commerce en zag dat er sprake is van een gevaarlijke trend, met name voor de vele kleinere webshops die Nederland rijk is. Zeker 13 procent van de producten die online worden besteld worden geretourneerd – dat is het meest van alle landen in Europa. Het gaat voornamelijk om mode-items en elektronische items.

Volgens het onderzoek van de krant storten veel webshops bij aankopen onder de 25 euro het aankoopbedrag gewoon terug zonder de bestelling te komen ophalen. Vaak komen transportkosten, verzendkosten en personeelskosten namelijk per pakketje hoger uit dan het bedrag dat een klant ervoor heeft betaald. Hoewel de wettelijke verplichting die webshops hebben om hun klanten 14 dagen bedenktijd te geven zorgt voor meer transparantie en vertrouwen, komen er nu dus mazen in de wet aan het licht die schade kunnen toebrengen aan de e-commerce in Nederland.

Kleinere webshops, die goedkopere producten verkopen, kunnen als er misbruik wordt gemaakt door klanten op den duur zelfs over de kop gaan. Met de aangekondigde komst van Amazon naar Nederland wordt verwacht dat het zelfs nog moeilijker gaat worden voor deze kleinere webshops, zeker op het gebied van retourzendingen.

Amazon werkt namelijk met “Returnless Refunds”, waarbij externe verkopers aangeven dat ze geld terugbetalen en dat een verzending niet retour gestuurd hoeft te worden als deze niet bevalt. Dat is uiteraard een systeem waar kleinere webshops vanwege hun verdienmodel niet mee kunnen werken. Mochten zich in de toekomst aanwijsbare misbruikzaken voordoen die financiële schade aan webwinkels berokkenen, zullen autoriteiten met alternatieven moeten komen om retourneren mogelijk te houden voor klanten, terwijl webwinkels op hetzelfde moment beschermd worden.