Meer dan 4,000 webwinkels uit de lucht gehaald in 2019

De e-commerce is groot en nog altijd hard groeiend. Door de hoge omzetten die er worden gegenereerd moet er echter nog altijd strijd worden gevoerd tegen malafide webshops. Autoriteiten werken daarin samen om te zorgen dat de e-commerce sector schoon en eerlijk blijft.

Eén van die autoriteiten die een grote rol speelt in het schoon maken / houden van de e-commerce in Nederland is SIDN, dat .nl-domeinen beheert in Nederland. Eerder deze maand maakte het bedrijf bekend in 2019 4,340 nepwebwinkels offline te hebben gehaald. Daarvoor gebruikte het bedrijf zelfontwikkelde tools die kenmerken van een mogelijke nepwebwinkel kunnen detecteren. Een tool die goed werkt: uit een test eind 2019 bleek dat bijna 80 procent van alle door de tool gedetecteerde nepwebwinkels ook daadwerkelijk fraudeerden.

Op de website van SIDN werd ingegaan op de manier waarop het algoritme nepwebwinkels kon herkennen. “Lange paginatitels waarin de namen van allerlei luxemerken werden genoemd waren eerder een sterke indicator dat er sprake was van een nepwebwinkel. Maar zodra malafide shopeigenaren erachter kwamen dat onze detectietool hierop aansloeg, verdwenen deze lange titels weer net zo snel.”

Ook keek het naar tijd en locatie van registratie. “Het valt op dat veel nepwebwinkels tijdens Chinese kantoortijden worden geregistreerd. Ook is er vaak sprake van een herregistratie. Een domeinnaam die wordt opgezegd kan na 40 dagen opnieuw worden geregistreerd. Meer dan de helft van de verdachte domeinen werd direct na deze periode opnieuw geregistreerd.”

Het blijft volgens de betrokkenen bij de autoriteit belangrijk dat niet alleen autoriteiten alert zijn op fraude in de e-commerce, maar dat ook klanten goed kijken naar waar ze hun geld uitgeven. “Kijk bijvoorbeeld of de domeinnaam past bij de inhoud van de website, of de winkel bij de instanties bekend is en of er een KvK-registratie is. Is dat niet het geval, pas dan op. Als webshops gebrekkige Nederlandse teksten hebben, let ook dan goed op. En ook niet onbelangrijk: lijkt de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.”

Hoe minder fraude in de e-commerce, hoe beter dat is voor het algehele vertrouwen en dus voor de webwinkels zelf. Wil jij weten hoe je een webwinkel opzet die voldoet aan alle regels en die daarnaast een aantrekkelijke optie is voor online klanten? Klop dan aan bij de experts van Webwinkelservice.eu! Wij helpen je graag op weg naar je eigen webshop.