Het Coronavirus-effect op Webwinkels in Nederland

coronavirus

Het coronavirus heeft inmiddels ook Nederland bereikt. Hoewel er in ons land nog geen doden zijn gevallen wordt er alles aan gedaan om de uitbraak een halt toe te roepen. In China, land van de e-commerce, zijn verschillende fabrieken al gesloten en dat heeft een groot effect op de webwinkelsector in Nederland.

Sinds het coronavirus uitbrak in de Chinese miljoenenstad Wuhan en zich sindsdien verspreidde over zo goed als alle continenten ter wereld, gaat het in het nieuws nergens anders meer over. De beurzen duiken omlaag, overheden roepen noodtoestanden af, ziekenhuizen draaien overuren en in China zijn veel fabrieken inmiddels al een maand gesloten. Fabrieken waar veel Nederlandse webwinkels hun producten vandaan halen.

NRC keek in een artikel naar de maatregelen die grote webshops nemen om de stagnerende toestroom van producten het hoofd te kunnen bieden. Volgens de krant is Coolblue al gestopt met adverteren via Google om de verkoop te remmen en dus zo min mogelijk klanten te hoeven teleurstellen. Prijzen zouden zijn aangepast en voor zover mogelijk zouden opslagruimtes worden aangevuld.

De krant schrijft dat bijvoorbeeld de webwinkel fonQ, een online meubelzaak, leveringsproblemen heeft vanwege de sluitingen door het coronavirus. Ook hier zijn marketingsactiviteiten op een laag pitje gezet. Bol.com zou volgens de krant nog geen problemen hebben met leveringen. Deels zou dat te maken hebben met het model van het grootste platform van Nederland: de helft van de ongeveer 23 miljoen producten die via bol.com te koop zijn, wordt aangeleverd door andere partijen, zoals de krant schrijft.

Problemen voor Pure Webwinkels door Coronavirus

Pure webwinkels, winkels die dus alleen online verkopen, komen dus eerder in de problemen, met name als ze wat betreft de producten die ze verkopen afhankelijk zijn van leveranciers uit China. Tegelijkertijd kunnen multichannelers als HEMA en Action volgens het genoemde artikel wel meer tegenstand hebben: zij kunnen putten uit hun winkels uit het hele land en daardoor online verkoop doorzetten.

Maar de grootste winnaars zouden nu de webwinkels zijn die hun producten bijvoorbeeld uit andere delen van Europa of uit de VS halen. Aangezien fabrieken daar nog open zijn kunnen webwinkels uit Nederland op dit moment laten zien dat betrouwbaarheid boven prijs gaat. Zo heeft het coronavirus mogelijk ook een positief effect op de e-commerce in Nederland – de een zijn dood is de ander zijn brood.

Wil je weten hoe je met jouw Nederlandse producten de Nederlandse e-commercemarkt kan veroveren? Neem contact op met onze experts van Webwinkelservice.eu!