Kansen e-commerce nemen toe naarmate coronavirus zich verspreidt

Met noodtoestanden in Europa, internationale vliegverboden en koersdalingen houdt het coronavirus de wereld in zijn greep. Verschillende sectoren verkeren in financieel zwaar weer en bepaalde bedrijven gaan zelfs failliet. Voor de e-commerce liggen er echter unieke kansen.

Met honderden besmettingen en meer dan twintig doden in Nederland alleen al heeft het coronavirus zich in korte tijd ontpopt tot een ware catastrofe. Europa heeft zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ontwikkelt tot het epicentrum van de pandemie en landen als Spanje en Frankrijk hebben al verregaande maatregelen aangenomen als het sluiten van alle landsgrenzen.

Het virus heeft niet alleen zijn impact op de gezondheid van mensen: verschillende bedrijven hebben al werktijdverkorting aan moeten vragen omdat salarissen niet meer uitbetaald kunnen worden. Verschillende zzp’ers en mkb’s verwachten financieel moeilijke tijden omdat opdrachtgevers terughoudender worden en kleding- en elektronicazaken verwachten een terugloop in inkomsten door een daling in het aantal bezoekers.

Het zijn de momenten dat de e-commerce wederom laat zien waarom het zo’n waardevolle sector is. Restaurants raken in het draaien van omzet steeds meer afhankelijk van bezorgdiensten, terwijl consumenten ook voor andere aankopen, zoals boodschappen en andere producten, liever aankloppen bij webwinkels. Hoewel deze webwinkels uiteraard ook weer afhankelijk zijn van leveranciers, wat bemoeilijkt kan worden door het feit dat fabrieken en winkels in China gesloten zijn en het internationale transport aan banden ligt, is dit het moment dat webshops zich kunnen presenteren tot betrouwbare vervanger van fysieke winkels.

Ook voor ondernemers die niet meer bezocht worden door consumenten die bang zijn voor eventuele besmettingen liggen er kansen in de e-commerce. Een webwinkel kan binnen korte tijd opgezet worden en kan in alle facetten de rol overnemen van een fysieke vestiging. Het is een snelle investering die gezien de huidige tijden zeker de moeite waard is: niemand weet immers hoe lang dit nog gaat duren, niemand weet hoeveel verder de verspreiding en bijbehorende maatregelen nog zullen gaan en consumenten zullen meer kijken naar wat er te bestellen valt.

Hoewel het coronavirus een absolute klap is in het gezicht van de economie en iedereen die daarin meedraait, zijn er oplossingen voor ieder probleem. Niemand hoeft financieel aan de grond te raken door de situatie waar de huidige economie zich in bevindt. Maak een afspraak met de experts van Webwinkelservice.eu om te kijken hoe je jouw winkel kan omvormen tot een succesvol online concept, om zo je verliezen te minimaliseren en te profiteren van de crisis.