Groei online verkoop neemt af, toename multichannelers

Na jaren van florerende cijfers over de e-commerce in Nederland lijkt het erop dat het hoogtepunt in de sector bereikt is. Brancheorganisatie Thuiswinkel.org meldt dat de groei in online verkoop die de afgelopen jaren zichtbaar was aan het afnemen is. Tegelijkertijd lijken webwinkelhouders te zoeken naar alternatieven: meer webshops richten zich op multichanneling om aantrekkelijk te blijven.

Eerst het zure, dan het zoete. De groei in de online verkoop van Nederlandse webwinkels, die de afgelopen jaren zo explosief bleek, is aan het afvlakken. In 2019 verkochten webwinkels in ons land volgens cijfers van brancheorganisatie van Thuiswinkel.org slechts 7 procent meer dan in 2018. Er werd in totaal voor €25,8 miljard verkocht.

Waar normaal gesproken de laatste maanden van het jaar de beste maanden zijn voor webwinkelhouders – denk aan Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw en dergelijke – viel de omzet afgelopen jaar tegen. Volgens de cijfers van Thuiswinkel.org werd er slechts 3% meer verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar ervoor.

De cijfers laten zien dat de enorme groei die de e-commerce de afgelopen jaren heeft doorgemaakt aan het minderen is. Dat is op zich een logisch gevolg: een dergelijke groei kan niet eeuwig doorzetten. Toch betekenen dergelijke cijfers dat webshops hun strategie moeten heroverwegen en moeten investeren in nieuwe mogelijkheden om aantrekkelijk te blijven en hun omzet elk jaar weer te laten toenemen. Een van de investeringen waar steeds webwinkels aan meedoen is die van de multichanneling, zo blijkt uit recente cijfers.

Meer multichannelers

Sinds 2015 hebben namelijk steeds meer webshops fysieke vestigingen geopend om de beleving rondom hun website te verbeteren en hun klantenbestand uit te breiden. Met name kledingwinkels en elektronicazaken zien in dat het belangrijk is om een vestiging te hebben waar experts consumenten kunnen adviseren of waar klanten producten kunnen uitproberen.

Naast een verbeterde ervaring kan ook de klantenservice via de fysieke vestiging verbeterd worden, terwijl leveranciers vaak ook eisen dat er plekken zijn waar consumenten direct contact met verkopers kunnen hebben. Hoewel de groei van de jaarlijkse omzet van webshops dus minder snel groeit dan voorheen, zijn het nog steeds de multichannelers die de hoogste cijfers halen. Voor webwinkels die bezorgd zijn om de huidige gang van zaken in de e-commerce, is dit dus een uitstekende optie. Verder blijkt dat het openen van een fysieke vestiging vaak een dermate goede investering is dat webwinkels binnen een jaar een tweede of zelfs derde vestiging openen.