Als er een standaardhandleiding over “hoe-begin-je-een-webshop” zou bestaan, zou een van de hoofdstukken gaan over dat elke webshop actief zou moeten zijn op sociale media. En inderdaad, haast elke webshop probeert publiek te bereiken via Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter en hun acties en producten op die platformen aan te prijzen. Het is daarom geen verrassing dat dergelijke sociale media nu zélf als e-commerceplatform willen gaan beginnen.
Een van de eerste dingen die je doet als je een webshop begint is bijbehorende sociale mediapagina’s beginnen. Je nodigt al je vrienden uit en vraagt hen hun vrienden uit te nodigen. Je zet foto’s van je producten op de pagina, prijst ze aan met kortingen en acties en hoopt dat je klanten vervolgens op de link onder de foto klikken om het product daadwerkelijk te kopen.
Maar als het overgrote deel van ons publiek al op sociale media zit, zou het dan niet makkelijker voor hen en waarschijnlijk lucratiever voor de webshops zijn als de consument die producten direct via die sociale media kon kopen? Volgens Instagram wel. Dit platform, een van de allergrootste ter wereld, is sinds een maand een proef begonnen in de Verenigde Staten waarbij consumenten op Instagram direct producten kunnen kopen die worden getoond door grote merken.
Checkout: de toekomst van Facebook en Instagram
Dit heet Checkout, en werkt als volgt: een merk zet foto´s van hun kleding op Instagram. Wie op de foto klikt, gaat gelijk naar een e-commerceomgeving waar ze hun bestelling kunnen afronden. Aan de proefversie doen nu al grote merken als Nike, Adidas, Dior, H&M, Prada, Uniqlo, Burberry en Zara mee.
Een logische stap, maar wel een die volgens Deutsche Bank Facebook (de eigenaar van Instagram) in 2021 tot 10 miljard dollar extra aan inkomsten gaat opleveren. Grote bedrijven zien veel potentieel in het platform. Experts van die bank zien hoe Facebook / Instagram al veel investeren in e-commerce op hun platformen en het lijkt erop dat de toekomst van platformen – en de commercialisering ervan – ligt in bij webshops.
Facebook als e-commerceplatform is iets wat al met name in landen waar de e-commercesector nog niet zo ontwikkeld is een populaire manier voor webshops om hun producten te kunnen verkopen en hun publiek te laten groeien. Enerzijds via de advertenties, anderzijds via de visuele voordelen en de toegankelijkheid: het lijkt een kwestie van tijd te zijn voordat platformen als Snapchat en Whatsapp dezelfde features gaan aanbieden.
Pingback: Het PayPal Commerce Platform: Voor Alle Webshops - Webwinkelservice