Dit is de e-commerce in Rusland

Webwinkelservice.eu keek hoe het ervoor stond wat betreft de e-commerce in werelddelen als Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië, en nam een kijkje over de grens bij België, Duitsland en Groot-Brittannië. Het grootste land ter wereld (of is het een continent?) waar de economie soms een raadsel lijkt te zijn voor Westerlingen, doet uiteraard ook aan e-commerce. We hebben het hier uiteraard over Rusland en schetsen vandaag de situatie in dat land.

Hoewel Rusland op basis van grondgebied het grootste land ter wereld is, heeft het met zo’n 150 miljoen inwoners bij lange na niet de meeste inwoners. Ook de economie is zeker niet de grootste: wereldwijd staat de Russische economie op de twaalfde plek, slechts zes plaatsen verwijderd van Nederland. De economie groeit de afgelopen twee jaar weer na enkele jaren van recessie dankzij de goede olieprijzen, maar een land dat afhankelijk is van natuurlijke hulpbronnen moet anno 2019 kijken naar andere manieren om de economie te moderniseren. En die modernisering vertaalt zich meestal in een ontwikkeling van de e-commerce.

Hoe gaat het met de e-commerce in Rusland?

De e-commercesector in Rusland staat voor zo’n 11 miljard dollar. Daar zit een harde groei in: in het eerste kwartaal van 2019 werd een groei van 26% behaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. In dat eerste kwartaal werden er zo’n 191 miljoen bestellingen verwerkt door Russische webwinkels, een groei van 44% ten opzichte van het jaar ervoor.

In Nederland lopen we echter een stuk voor op Rusland, wat wellicht te verklaren is door het feit dat onze markt veel meer open staat voor buitenlandse spelers, uit andere Europese landen en uit de Verenigde Staten.

Lees meer:

Wat is het grootste e-commercebedrijf?

Omdat de Russische e-commercesector een zo op zichzelf gerichte markt is, zijn het een aantal bedrijven die een machtspositie hebben bemachtigd en daardoor een monopolie hebben in het land: Wildberries, Apteku en Ozon. De drie bedrijven zagen hun verkopen in het eerste kwartaal verdubbelen, na alle drie een groei van rond de 70% bereikt te hebben in 2018.

Wildberries zou in het eerste kwartaal van 2019 een derde van alle bestellingen in Rusland verwerkt hebben en over het jaar 2018 een omzet van 1,8 miljard hebben bijgeschreven. Ozon, die andere grootmacht, weet miljarden aan investeringen binnen te halen in de strijd om perfectionering van de e-commercesector in Rusland. Het potentieel is er, nu de diversiteit nog.

Lees ook: