Omzet van webshops blijft groeien

De omzet van webshops in Nederland blijft groeien. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat in het eerste kwartaal van 2019 de omzet met name groeide voor bedrijven die op zowel online als offline inzetten. Het aantal jongeren met webshops neemt daarnaast ook toe.

Dat de e-commerce nog steeds een zeer winstgevende sector is die elk jaar blijft stijgen, hebben de eerste kwartaalcijfers van 2019 maar weer bewezen. Qua internetverkopen en qua omzet is er een sterke groei waarneembaar en dat zorgt ervoor dat met name steeds meer jongeren de stap wagen en ook in de e-commerce stappen.

Met name als de kwartaalcijfers van dit jaar voor de winkelbranche tegenover de internetbranche worden gezet, is er een enorm verschil in groei zichtbaar: het aantal verkopen via internet is veel meer toegenomen dat het aantal verkopen in winkels.

Bedrijven die beiden doen, de zogeheten multi-channelers, groeiden online het hardst: de internetomzet van deze bedrijven groeide met 23,6 procent ten opzichte van 2018. Bij webwinkels die het alleen op online houden en er geen fysieke winkel op nahouden was er ook een forse groei zichtbaar in de omzet, 12,2 procent.

De totale internetomzet in het eerste kwartaal lag 16,6 procent hoger dan een jaar eerder.

Uiteraard verschilt de omzet per sector. Met name in de meubelbranche was het goed toeven het afgelopen jaar, de omzet steeg daar met 4,7 procent. Ook in gerelateerde winkels als doe-het-zelfwinkels was er een stijging te zien in de omzet, van 8,0 procent.

Lees hier hoe PostNL profiteert van de e-commerce:

PostNL Maakt Winst Door Florerende E-Commercesector

Steeds meer jongeren beginnen een webwinkel

De groei in omzet heeft een aantrekkingskracht op startende ondernemers: steeds meer jongeren beginnen een webwinkel. In het eerste kwartaal van 2019 was er volgens de Kamer van Koophandel een stijging zichtbaar van maar liefst 148 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018.

In 2019 openden maar liefst 1,885 jongeren tussen de 20 en 24 jaar een webwinkel, terwijl in het eerste kwartaal van 2018 760 jongeren een webshop openden. De redenen waarom juist jongeren webshops openen zijn divers: de economie digitaliseert, de arbeidsmarkt is niet altijd even gunstig voor startende jongeren en daarnaast is de generatie tussen de 20 en 24 jaar opgegroeid met internet, waardoor het gros van de startende ondernemers kennis heeft van handige vaardigheden, als sociale media, SEO en WordPress.

Groeiende omzetcijfers, een toenemend aantal jonge online ondernemers: de transformatie naar een compleet digitale economie is in volle gang.

Verbeteren qua klantervaring? Investeer in Kunstmatige Intelligentie!

1 gedachte over “Omzet van webshops blijft groeien”

  1. Pingback: Dit Zijn De Beste Webwinkels van Nederland - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.