Is de Nederlandse Overheid Te Streng Voor Webshops?

Toezicht op de veiligheid. Gevoelige gegevens op een bepaalde manier bewaren. Telefoonnummers verplicht. De Nederlandse e-commercemarkt heeft een hoop regels waar niet alle Europese webwinkels mee te maken hebben. Is er sprake van een oneerlijk speelveld?

Hoewel de maatregelen die de afgelopen tijd genomen zijn, de bedoeling hebben om de consument te beschermen en de e-commercesector te professionaliseren, zorgt het er in sommige gevallen juist voor dat consumenten kopen bij Europese webwinkels.

Bij BNR Nieuwsradio zegt Hans Biesheuvel van ondernemersclub ONL dat de groei in Nederlandse uitgaven bij Europese webshops te wijten is aan de ongelijke regels die er momenteel nog zijn voor de e-commercemarkt in Europa. In 2018 werd er voor 17 procent meer uitgaven gedaan in Europa ten opzichte van het jaar ervoor. Dat zou komen omdat buitenlandse webshops bijvoorbeeld geen BTW afdragen, wat weer effect heeft op de prijzen die webwinkels kunnen hanteren.

Ongelijk reclameverbod

Niet alleen de BTW zorgt voor oneerlijke concurrentie, ook de regels voor online reclame in Nederland zorgen ervoor dat buitenlandse webshops commerciële mogelijkheden hebben die in Nederland zelf niet toegepast kunnen worden.

Zo zijn de regels voor populaire producten als tabak en e-sigaretten streng in Nederland. Wie de regels overtreedt, kan een boete verwachten. Maar online reclame maken voor producten is onderdeel van e-commerce, en ook voor e-sigaretten, die in grote mate worden afgenomen door Nederlandse consumenten, moet reclame gemaakt worden.

Het resultaat: bijna tweehonderd webwinkels ontvingen in de afgelopen twee jaar boetes van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voor het maken van reclames voor e-sigaretten. Deze boetes, of het niet mogen maken van reclame, kunnen ervoor zorgen dat deze webwinkels hun prijzen moeten verhogen, terwijl buitenlandse webwinkels met lagere prijzen nog wel de mogelijkheid hebben om reclame te maken.

Wat zijn de oplossingen?

Vrije handel is een van de kernwaarden van de Europese Unie. Maar om vrije handel te creëren die voor alle lidstaten voordelig is, moet er een gelijk spelersveld worden gecreëerd. Met andere woorden: waar de offline handel aan wetten en regels gebonden is om iedereen gelijke kansen te geven, zouden e-commercesectors ook op Europees niveau op alle vlakken (Veiligheid, Reclame, Betalingen, Belastingen, etc.), aan dezelfde eisen moeten voldoen. Dit is niet alleen goed voor de webwinkels in Nederland die momenteel benadeeld worden, maar voor Europa als geheel. Een gelijk handelsblok, ook digitaal, staat sterker tegenover grootmachten uit de VS en Azië.

1 gedachte over “Is de Nederlandse Overheid Te Streng Voor Webshops?”

  1. Pingback: Europol en de strijd tegen malafide webshops - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.