Nederlanders geven meer uit in Europese webshops

Nederlanders zijn in een jaar tijd fors meer gaan uitgeven bij Europese webshops uit andere landen uit de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Ook Nederlandse webwinkels verkopen een stuk meer.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat webshops uit de Europese Unie het steeds beter doen bij de Nederlandse consument. In het eerste kwartaal van 2019 werd er 15 procent meer uitgegeven door Nederlandse webshopbezoekers dan het jaar ervoor, met een uitgavebedrag van 390 miljoen euro excl. btw. Over vijf jaar genomen, is het percentage online aankopen bij webshops uit de EU nóg harder gegroeid, met ruim 150 procent.

Europese Webshops Vormen Maar Klein Deel

Ondanks de groei, nemen de Europese webwinkels maar een klein deel in van het totale aantal bestedingen door Nederlandse consumenten. In 2018 vormde de omzet van Europese webshops door Nederlandse consumenten maar twee procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet. Geen gevaar of grote concurrentie voor Nederlandse webwinkels dus. Nederlandse webwinkels hebben het voordeel dat ze zich dankzij het kleine speelveld in Nederland heel specifiek kunnen richten op het eigen volk, waarbij Europese webshops slechts een Nederlandse versie inrichten met een iDeal-betalingsmogelijkheid, zonder te kijken naar culturele verschillen.

Dit Zijn De Beste Webwinkels van Nederland

Omzet Nederlandse webwinkels 17 procent hoger

Dat de Nederlandse webwinkels het nog steeds goed doen blijkt uit de eerstekwartaalcijfers van 2019: de omzet van Nederlandse webshops lag bijna 17 procent hoger dan het jaar ervoor. Daarbij maakt het CBS een verschil tussen pure webwinkels (alleen online) en ‘multi-channelers’, waarbij de onlineverkoop niet de hoofdactiviteit is maar die gebruik kunnen maken van een fysieke locatie en een website.

Met name de Nederlandse multi-channelers deden het beter in het eerste kwartaal van 2019. De online-omzet bij deze webwinkels lag bijna 24 procent hoger dan het jaar ervoor. Toch gaat het hierbij vaak om bedrijven die al jarenlang een naam hebben opgebouwd als fysieke winkel en onder de digitale transformatie zijn ingestapt in de online retail. Albert Heijn, met de succesvolle boodschappenservice AH, is hier een goed voorbeeld van.

Pure webwinkels in Nederland zetten in het eerste kwartaal van 2019 ruim 12 procent meer om dan in het eerste kwartaal van 2018. Het zijn cijfers die blijven verbazen, omdat veel business- en techgoeroes al een tijdje voorspellen dat de rek eruit is wat betreft de groei van webwinkels. Cijfers liegen niet, en zo toont het CBS-onderzoek aan dat the sky the limit is voor webwinkels anno 2019.

Omzet van webshops blijft groeien

1 gedachte over “Nederlanders geven meer uit in Europese webshops”

  1. Pingback: Deel I: Wat Houdt de PSD2 In? - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.