Dit is e-commerce in het Midden-Oosten

Afrika, Azië, Latijns-Amerika: Webwinkelservice.eu heeft ze allemaal besproken en geanalyseerd. Maar hoe zit het met het Midden-Oosten, een gebied dat vaker negatief dan positief in het nieuws komt. Hoe groot is de e-commerce, waar liggen de kansen, wie maken er de dienst uit?

Het Midden-Oosten is een van de mooiste regio’s ter wereld. Tegelijkertijd is de regio al decennialang een van de meest conflictieve ter wereld: landen als Irak, Iran, Afghanistan en Syrië komen vaker negatief dan positief in het nieuws en veel mensen zouden wel twee keer nadenken voordat ze investeren in een van de landen in deze regio. Toch heeft de e-commercesector, zoals overal ter wereld, ook voet aan de grond in de landen die deel uitmaken van wat sommigen zien als een brandhaard waar je beter ver weg van kan blijven.

Want het Midden-Oosten heeft potentie, iets wat naar voren komt als we de bevolking analyseren. Van de ongeveer 490 miljoen mensen die in het Midden-Oosten wonen, zijn maar liefst 28 procent tussen de 15 en 29 jaar oud. De gemiddelde leeftijd is er 22, terwijl die gemiddelde leeftijd in de rest van de wereld op 28 ligt. Het Midden-Oosten is een van de jongste regio’s ter wereld en daarmee een van de meest kansrijke voor de e-commerce.

Saoedi-Arabië

Wie het heeft over e-commerce heeft het namelijk over online, internet, smartphones: precies de zaken die de levens van de globale jeugd illustreren. En e-commerce groeit dan ook, zij het gestaag, in deze landen. We nemen Saoedi-Arabië als voorbeeld.

Saoedi-Arabië is dankzij de olie-inkomsten traditioneel een van de rijkere landen in het Midden-Oosten. In 2017 bedroeg de omzet in de Saoedische e-commerce sector 8,7 miljard Amerikaanse dollar. In 2021 wordt een omzet van 13,9 miljard dollar verwacht.

De Saoedische regering zet vol in ontwikkeling van de e-commerce markt, zich volledig bewust van het potentieel van deze online economie. E-commerce moet volgens overheidsplannen in 2020 zelfs 80 procent van de totale handel bedragen.

Uitdagingen in het Midden-Oosten

Uiteraard is er nog veel winst te boeken in het Midden-Oosten, en dat heeft vooral te maken met instabiliteit in de regio. Investeerders zijn terughoudend met het instappen vanwege de aanhoudende conflicten. Ook op gebieden als logistiek en transport, infrastructuur en bereikbaarheid, en internet en mobiele telefonie moeten er nog stappen gemaakt worden. Qua bevolking is de regio er klaar voor: het is wachten tot de brandhaarden gedoofd zijn.

1 gedachte over “Dit is e-commerce in het Midden-Oosten”

  1. Pingback: Over de Grens III: E-commerce in Duitsland - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.